Czarny czosnek to bogate źródło zdrowych substancji. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Odpowiedź może zaskakiwać
Nie od dziś wiadomo, że czosnek posiada wiele właściwości wspierających zdrowe funkcjonowanie organizmu i warto po niego sięgać. Okazuje się jednak, że jeszcze większe bogactwo dla zdrowia kryje w sobie jego czarny odpowiednik. Czarna odmiana czosnku ma właściwości bakteriobójcze i wspomaga odporność jeszcze mocniej niż tradycyjne białe główki. Jak zrobić czarny czosnek w domu?
Czarny czosnek – czym jest?
Zapewne pierwszą myślą będzie – gdzie on rośnie i czym różni się od popularnego zwykłego czosnku. Odpowiedzi na oba pytania są dość zaskakujące, o czym przekonacie się w dalszej części artykułu. Sprawdzimy też miedzy innymi dostępność czarnego czosnku w Europie i średnie ceny zakupu. Czy warto inwestować w tę egzotyczną przyprawę z Korei? Oraz czemu jest tak popularna zwłaszcza w Ameryce.
Sprawdź: Słoik się nie zassał. Co zrobić gdy słoiki się nie zawekowały? Wystarczy jeden, drobny błąd
Jak zrobić czarny czosnek w domu?
Najbardziej zaskakującą wiadomością dotyczącą czarnego czosnku jest jego pozyskiwanie. Otóż każdy może go sobie zrobić. Tak, zrobić, ponieważ czarny czosnek nie rośnie w takiej postaci w jakiej ją widzimy. Do stworzenia czarnego czosnku potrzebujemy zwykłego czosnku i piecyka oraz dużo, bardzo dużo czasu.
Czarny kolor pojawia się dopiero po wielodniowej fermentacji w odpowiedniej temperaturze. Aby zatem pozyskać czarny czosnek, należy główkę białego czosnku (świeżego) trzymać przez około dwa miesiące (czasami dłużej) w wysokiej temperaturze i w miejscu, gdzie panuje duża wilgotność. Jak więc nie trudno się domyślić, domowa produkcja nie jest raczej opłacalna – szczególnie jeśli jedyną dostępną dla nas opcją byłby piekarnik. Nie trzeba jednak robić czosnku samemu, jest on bowiem dostępny w sklepach z egzotyczną i luksusową żywnością. Do tej pory jedynymi firmami które zajmowały się produkcją czarnego czosnku były zakłady w Azji oraz Ameryce.
Dowiedz się: Czy można jeść czosnek w ciąży?
Od niedawna na szczęście pewna firma w Hiszpanii także postanowiła wystawić na rynek swoje produkty. Jak sami podkreślają, produkcja tej przyprawy jest czasochłonna i kosztowna. Dlatego też za opakowanie czarnego czosnku przyjdzie nam zapłacić około 120 zł za 250 gramów. Jeżeli jednak mamy dostęp do sklepów Tesco znajdujących się poza granicami naszego kraju możliwe, że czosnek dostaniemy taniej.
Zobacz: Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!
Jak smakuje czarny czosnek?
Czarny czosnek w smaku zupełnie nie przypomina czosnku, który znamy z targów. Znany przez nas jest mocny w smaku i ostry. Czarny czosnek smakiem przypomina nieco olej balsamiczny, jest łagodny i z pewnością unikniemy po jego zjedzeniu charakterystycznego zapachu z ust.
Zobacz: Czy można zamrozić mięso po rozmrożeniu i ugotowaniu? Te kwestie są kluczowe dla naszego zdrowia
Czy warto jeść ząbki czarnego czosnku? Właściwości
Oczywiście, że tak. Jak wiele innych przypraw także i czarny czosnek ma w sobie wiele dobroczynnych witamin. Koreańczycy na przykład uważają, że czarny czosnek po prostu przedłuża życie. Z kolei amerykańscy naukowcy udowodnili iż, taka odmiana czosnku wspomaga znacznie leczenie chorób serca i stawów.
Sprawdź też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Czy egzaminatorzy naciągają punkty na maturze? Uczniowie liczą na przychylność komisji zwłaszcza z jednego przedmiotu
Czy chłopcu daje się kwiaty na Komunię? Dodatki do prezentu powinny być dostosowane do okazji
Jak się ubrać na Komunię jako gość? Sprawdź, jak dopasować strój do okazji i uniknąć modowego faux pas
Czy nauczyciele widzą wyniki matur? Uczniowie zastanawiają się, czy rezultaty egzaminów są tajne
Wierszyk na Komunię. Jakie teksty wykorzystać z okazji I Komunii?
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Czarny czosnek to bogate źródło zdrowych substancji. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Odpowiedź może zaskakiwać
Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?
Rozmyślając o nadchodzącym okresie zimowym, wiele osób zastanawia się, jak mrozić szpinak (i czy to w ogóle wskazane). Owa czynność jest na szczęście znacznie łatwiejsza niż mogłoby się wydawać, a...
Czytaj dalej →Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...
Czytaj dalej →Czy można zamrozić pączki? Pamiętaj o jednej ważnej kwestii!
Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile...
Czytaj dalej →Czy karpia można zamrozić? Sprawdzone metody na przechowanie ryby
Karp – ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt...
Czytaj dalej →Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...
Czytaj dalej →Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną – Podpowiadamy, jak uratować zwarzony krem z mascarpone
Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną to udręka dla wszystkich tych, którzy zamierzali przygotować smakowite i atrakcyjne ciasto na specjalną okazję. Dlaczego kremy przyrządzane na bazie tych dwóch składników tak łatwo...
Czytaj dalej →Jak przechowywać faworki? Dzięki tej metodzie pozostaną kruche i delikatne nawet przez tydzień
Jak przechowywać faworki na drugi dzień? Co zrobić żeby faworki były kruche? W czym przechowywać faworki? Jak długo można przechowywać faworki?
Czytaj dalej →Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Trzeba dopilnować jednej kwestii
Wiele osób, podczas przygotowywania bożonarodzeniowych wypieków, zadaje sobie pytanie, co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Zrobienie odpowiedniego makowca bywa trudne. Często masa makowa okazuje się zbyt rzadka...
Czytaj dalej →Tłuszcz do smażenia pączków/faworków
Jaki tłuszcz do smażenia pączków/faworków sprawdzi się najlepiej? Obecnie do przygotowania tłustoczwartkowych smakołyków najczęściej używany jest olej roślinny, przede wszystkim rzepakowy. warto jednak wiedzieć, że nie jest to jedyna dostępna...
Czytaj dalej →Czym zakwasić żurek? Sprawdź, co dodać do żurku żeby był bardziej kwaśny?
Czym zastąpić zakwas do żurku? Wiele osób jest zdania, że zupa przygotowana bez tradycyjnego zakwasu to już nie żurek. Zdarza się jednak, że nie mamy pod ręką tego składnika, a...
Czytaj dalej →6 sposobów, jak nauczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych?
Przykład idzie z góry! Dziecko wynosi swoje nawyki żywieniowe z domu: wszystko co robi wynika z obserwacji i jest naśladownictwem rodziców lub starszego rodzeństwa. Jeśli rodzice jedzą słodycze, do pracy...
Czytaj dalej →Przechowywanie suszonych grzybów – Jak przechowywać suszone grzyby?
Ważną kwestią dla wszystkich grzybiarzy, jest to jak przechowywać suszone grzyby. Taki sposób konserwacji grzybów jest obok zamykania w słoikach najpopularniejszy. Warto wiedzieć jak zadbać o to, by jesienne zbiory...
Czytaj dalej →Jak posadzić rzeżuchę?
Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...
Czytaj dalej →Surowa biała kiełbasa – ile może leżeć w lodówce?
Biała kiełbasa surowa nie należy do najtrwalszych produktów. Jej data przydatności do spożycia jest bardzo krótka. Kupiłeś jej zbyt wiele i nie wiesz co masz z nią zrobić? Ile może...
Czytaj dalej →Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?
Na Święta przygotowuje się zazwyczaj jedzenie w znacznie większych ilościach niż na co dzień. W związku z tym czasami zdarza się, że nie wszystko uda się zjeść. Szczególnie często niedojedzona...
Czytaj dalej →Kąpiel noworodka
Kąpiel noworodka osobiście kojarzy mi się z czymś bardzo ważnym, pełnym napięcia. Pamiętam, jak prawie 20 lat temu rodzice kąpali po raz pierwszy moją młodszą siostrę. Atmosfera, która tej kąpieli...
Czytaj dalej →Sala weselna
Sala weselna to jeden z podstawowych aspektów realizacji wesela. Od poszukiwań sali weselnej najlepiej jest zacząć planowanie uroczystości. Sala weselna a liczba gości Przede wszystkim na początku oszacujcie mniej więcej liczbę...
Czytaj dalej →Stół weselny
Wczoraj pisałam o tym co powinno znajdować się na wiejskim stole weselnym i jak ten stół wiejski powinien wyglądać. Dzisiaj skoncentruję się na zwykłych stołach weselnych. Jak powinny wyglądać stoły...
Czytaj dalej →
6 komentarzy: Czarny czosnek to bogate źródło zdrowych substancji. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Odpowiedź może zaskakiwać
O tym czosnku dowiedziałam się dopiero niedawno, zaciekawiłam się nie tylko ze względu na jego walory smakowe ale i zdrowotne, podobno wartościami przewyższa ten zwykły. Może nie jest najtańszy taki czarny czosnek, ale sądząc po opisie na pewno warty wypróbowania. Ciekawe czy sprawdziłby się jako dodatek do makaronu penne. Mam ostatnio ochotę na penne z jakimś oryginalnym sosem 😉
Miało być jak go sobie samemu zrobić i oczywiście ściema bo niema żadnych informacji
Zwykły czosnek wsadzasz do pieca, bądź urządzenia nagrzanego do 60 stopni i trzymasz w nim czosnek przed 40 dni, też się spodziewałam nieco bardziej konkretnego przepisu
Czosnek powinien być przygotowywany w temp. 60-80 stopni Celsjusza przez ok. 40 dni ale przy zachowaniu dużej wilgotności, co nie jest łatwe w tej temperaturze i czasie ogrzewania. Mam zamiar wypróbować wymyślony przeze mnie tani domowy sposób, a mianowicie: Czosnek w szczelnie zamkniętym, płaskim opakowaniu szklanym lub plastikowym postawię na kaloryferze (aktualnie jest sezon grzewczy). Datę nastawienia napiszę na naklejce.. Dno pojemniczka wyłożę mokrą gąbką lub ligniną lub włożę do pojemniczka drugi mniejszy z wodą (np. słoiczek mini po koncentracie pomidorowym), który będzie cały czas parować podczas ogrzewania się pojemnika na kaloryferze, jednak nie będzie moczyć czosnku, gdyż wtedy by zgnił. W ten sposób – mam nadzieję, uda mi się zrobić czarny czosnek. Po ~40 dniach – jak napisano – trzeba wyjąć go i przetrzymać (40 dni?) żeby dojrzał.. No cóż może się uda. Najlepiej zrobić od razu kilka główek, póki mamy sezon grzewczy, bo potem to za drogi biznes przez tyle dni grzać go w piekarniku….. Można ew. wykorzystać kuchenkę mikrofalową z funkcją grilla, ale ostrożnie żeby tylko nagrzać, a nie spalić i potrzymać w cieple… Udanego eksperymentowania!
I co Joanna? Udał się czosnek z kaloryfera?
Podbijam pytanie